Wat is Short Stay?

Short Stay is verhuur van vrije sector huurwoningen voor een korte periode (minimaal 1 maand, maximaal 12 maanden). Short Stay is vooral gericht op buitenlandse studenten en werknemers.

Sinds 2 jaar is Guesthouse Nijmegen, in samenwerking met International Office (afdeling huisvesting buitenlandse studenten en expats van de Radboud Universiteit Nijmegen), actief op dit relatief nieuwe terrein. Op dit moment verhuurt Guesthouse Nijmegen via Short Stay ongeveer 100 wooneenheden (kamers en appartementen).

Guesthouse Nijmegen kan u uitstekend begeleiden in alle juridische, financiële en fiscale aspecten op dit terrein. Indien u daadwerkelijk "Short Stay" wilt verhuren adviseren wij u contact met ons op te nemen. Short Stay verhuur is fiscaal uitermate intressant (ook verhuur in "box 3") maar vraagt wel maximale zorgvuldigheid in de realisatiefase. Guesthouse Nijmegen werkt hierbij samen met Klerkx Fiscaal Advies en kan u hierover een deskundig advies geven.

 

 

Fiscaal voordeel

Het verhuren van woningen, woonruimten of kamers is normaal vrijgesteld van btw. Betaalde btw, bijvoorbeeld in verband met het verbouwen van het kamerverhuurpand, kan dan niet in aftrek gebracht worden.

Wanneer er sprake is van Short Stay verhuur is dit anders. In geval van Short Stay zal er over de huur 6% btw verschuldigd zijn. Echter zal betaalde btw die betrekking heeft op de betreffende Short Stay, dus bijvoorbeeld ook de btw op de verbouwing van het pand (21%), vervolgens aftrekbaar zijn. Met name dit laatste kan ervoor zorgen dat het rendement op het te verhuren pand een stuk beter wordt!

Maar wanneer is er dan sprake van 'voor de btw kwalificerende' Short Stay? De Short Stay dient in een bepaalde mate vergelijkbaar te zijn met het verhuren van een hotelkamer. Hiervoor zijn de aard (werk/studie) en de duur van het verblijf van belang. 

Guesthouse Nijmegen heeft in nauwe samenwerking met Klerkx Fiscaal Advies hier veelvuldig overleg over gehad met de belastingdienst. Welke gegevens zijn van belang om vast te leggen en welke niet? 

Wilt u meer weten over dit alles?

Guesthouse Nijmegen en Klerkx Fiscaal Advies hebben veel kennis en ervaring over dit onderwerp. Mocht u meer informatie willen ontvangen over Short Stay of eens kennis met ons willen maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

 

Guesthouse locaties