Wat is Short Stay?

Short Stay is verhuur van wooneenheden voor een korte periode (minimaal 1 maand, maximaal 12 maanden), voor een all in huurprijs. Short Stay is vooral gericht op buitenlandse studenten en werknemers.

Sinds 2018 is Guesthouse Nijmegen, in samenwerking de Radboud Universiteit Nijmegen, actief op dit relatief nieuwe terrein. Op dit moment verhuurt Guesthouse Nijmegen via Short Stay ongeveer 100 wooneenheden (kamers en appartementen).

Guesthouse Nijmegen kan u uitstekend begeleiden in alle juridische, financiële en fiscale aspecten op dit terrein. Indien u daadwerkelijk "Short Stay" wilt verhuren adviseren wij u contact met ons op te nemen.

Fiscaal voordeel

Het verhuren van woningen, woonruimten of kamers is normaal vrijgesteld van btw. Betaalde btw, bijvoorbeeld in verband met het verbouwen van het kamerverhuurpand, kan dan niet in aftrek gebracht worden.

Wanneer er sprake is van Short Stay verhuur is dit anders. In geval van Short Stay zal er over de huur 6% btw verschuldigd zijn. Echter zal betaalde btw die betrekking heeft op de betreffende Short Stay, dus bijvoorbeeld ook de btw op de verbouwing van het pand (21%), vervolgens aftrekbaar zijn. Met name dit laatste kan ervoor zorgen dat het rendement op het te verhuren pand een stuk beter wordt!

Maar wanneer is er dan sprake van 'voor de btw kwalificerende' Short Stay? De Short Stay dient in een bepaalde mate vergelijkbaar te zijn met het verhuren van een hotelkamer. Hiervoor zijn de aard (werk/studie) en de duur van het verblijf van belang. 

Mocht u meer informatie willen ontvangen over Short Stay of eens kennis met ons willen maken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Guesthouse locaties